2009. március 6., péntek

A Spanyol lépcső

A Via Frattina párhuzamos a mi utcánkkal. Egy picit szélesebb és sokkal forgalmasabb.
Szinte kihagyás nélkül sorakoznak az üzletek. A figyelmesebb szemlélődőnek minden egyes kirakat esztétikai élményt jelent. Látszik, hogy a tulajdonosok a marketing teljes arzenálját bevetették az egyediség, a fantáziadús megjelenés, a figyelemfelkeltés és a csábítás érdekében. A kis üzletek az egyre markánsabb szakosodásukkal, a közvetlenségükkel, figyelmességükkel hatékonyan ellensúlyozni tudják a szupermarketek konkurenciáját.

A hőmérséklet ma is tizenöt Celsius fok. A bátrabbak már elfoglalják a vendéglők előtti terített asztalokat. Gyakran találkozhatunk az ajtóban álló vendéglőssel, aki udvariasan vacsorához invitál. A vörös rózsákat kínáló, vélhetően arab származású fiatalembereket sem könnyű lerázni. Egyszerűen a hölgy kezébe nyomják a virágot és természetesen elvárják az úrtól, hogy legyen gentleman és fizesse ki.

A Spanyol lépcső szokás szerint, most is zsúfolásig megtelt helybéliekkel és kirándulókkal.
Díszes egyenruhába öltözött gárdistákkal lehet fényképet készíteni. Mindenütt vidámság és nevetés. A hangulat lenyűgöző.

A Spanyol lépcső Európa leghosszabb, és legszélesebb kültéri lépcsőjének számít, 1717-ben épült. Állítólag azért Spanyol lépcső a neve, mert ma is itt található Spanyolország nagykövetsége. A lépcső tetejében az 1585-ben felszentelt Trinitá dei Monti templom található.

A szép freskókkal díszített templomban éppen egyházi szertartás van. Baloldalon földig érő fehér csuklyás ruhát viselő férfiak, míg a jobb oldalon ugyanígy felöltözött, fejkendőt is viselő nők állnak arccal az oltár felé . Lassú, gyönyörű dallamú énekük betölti körülöttünk a teret. Az egyik férfi füstölővel a kezében elindul a padsorok között, megáldva a jelenlévőket. Az emberek felállva fogadják. Majd az egyik nő válik ki a csoportból vékony égő gyertyát tartva a kezében, az oltárhoz lép és meggyújtja az ott elhelyezett többi gyertyát. A kórus imát mormol, majd újból felcsendül az ének. A pillanat megigéző.

A templom előtt található az Obelisco Sallustiano, Róma egyik egyiptomi obeliszkje. Az előtte húzódó kőkorlát mentén fényképező turisták sokasága. Alkonyodik. A Szent Péter Bazilika irányában a vörösen izzó napkorong lassan lebukik a házak mögött, átadva Róma fényeinek az uralmat.

Képek Rómából

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése